Diamant Painten is een hobby die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Dit is vooral te wijten aan het feit dat absoluut iedereen een kunstwerk kan maken, ongeacht hun creatieve vaardigheidsniveau.

Het uitgangspunt van diamant Painten is vergelijkbaar met dat van schilderen op nummer. Maar in plaats van verf, worden kleine diamantjes gebruikt om een ​​sprankelend beeld te creëren. Je kunt Diamond Painting kits kopen om een ​​diamantschildering te maken van bijna elke afbeelding, van mandala’s en Disney-afbeeldingen tot katten en honden en alles daartussenin.

Er zijn zoveel verschillende maten diamond paintings beschikbaar dat het  moeilijk zijn om te weten wat te kiezen, vooral als je nieuw bent in de wondere wereld van Diamond Painting. Met deze korte handleiding helpen we je op weg zodat je zelf kan bepalen wat voor jou het ideale formaat Diamond Painting is.

Bigger = Better

Elke diamant is als een pixel in een afbeelding. Hoe meer pixels, hoe scherper de painting.

In tegenstelling tot afbeeldingen waarbij je meer pixels in een bepaalde ruimte kunt proppen, is de enige manier om meer pixels in een diamantschildering te krijgen, een groter formaat te kopen.

Voorbeeld: Als we het rekenwerk doen heeft een Diamond Painting van 20 cm x 20 cm precies 6.400 diamantjes.

Een Diamond Painting van 40 cm x 40 cm zal 25.600 diamantjes hebben die exact dezelfde afbeelding vertegenwoordigen als de 20 cm x 20 cm.

Berekening:

  • 1 Diamantje is 2,5 mm x 2,5 mm.
  • Er zitten dus 16 Diamantjes in een vierkante cm.
  • 20cm x 20cm = 400 vierkante cm
  • 400 x 16 = 6.400
  • 40cm x 40cm = 1600 vierkante cm
  • 1600 x 16 = 25.600

a 40cm x 40cm diamond painting is 4 times bigger

Een Diamond Painting van 40 cm x 40 cm is dus niet twee keer zo groot als een 20 x 20 cm…. het is 4 keer groter!

In een 60cm x 60cm Diamond Painting zitten 57.600 diamantjes!

Dit formaat bevat dus bijna 10x meer details dan een Diamond Painting van 20 x 20 cm.

En een Diamond Painting van 80 cm x 80 cm heeft 102.400 diamanten … wauw!

Size on the effect of diamond paintings

Match het formaat met je skill level

Ik heb gemerkt dat het voltooien van een Diamond Painting net zo is als al het andere in het leven.

Het kost oefening en tijd om beter en efficiënter te worden.

Toen ik mijn eerste deed, vlogen de diamantjes overal naartoe wanneer ik ze in het sorteerbakje probeerde te doen. Daarnaast koste het schudden en ze op de goede kant krijgen ook erg veel moeite.

Ik had problemen met het aanbrengen van de wax op de pen en de meeste diamantjes die ik neerlegde moest ik vervolgens nauwgezet recht leggen met een pincet…

Maar ik gaf niet op en merkte dat ik al snel tien diamantjes foutloos achter elkaar neer kon leggen. Ik geef toe, het was niet snel, maar het lukt wel!

Tot ik op een dag een video voorbij zag komen van iemand die al honderden diamond paintings gemaakt had. Ik dacht eerst dat het versneld afgespeeld werd, wat een snelheid!

Ik geloof erin dat beginners er goed aan doen om te beginnen met een formaat van 40 x 40 cm. Het is natuurlijk duidelijk dat iedereen in principe ook grotere diamond paintings kan maken. Maar niks is leuker dan een diamond paintings helemaal afgerond hebben. Ga je voor groter? Dan duurt het erg lang voordat die af is. Ga je voor kleiner? Dan gaan er teveel details verloren en zal het eindresultaat tegenvallen.

Voor volleerde Diamond Painters, en hiervoor bedoel ik iemand die er 10 of meer heeft voltooid en de diamantjes vrij snel kan leggen, is 60x60cm een mooi formaat.

57.600 diamanten zijn tenslotte nog steeds erg veel diamanten, zelfs wanneer je er 10 tegelijk pakt.

Ben jij al een echte expert? Heeft de pen geen geheimen meer voor jou, en mis je nooit een vakje? Dan raden we je aan om voor de grotere formaten te gaan. 

Bigger is en blijft immers better 🙂

Samengevat:

Iedereen kan in principe elk formaat Diamond painting maken. Echter aangezien je in het begin wat trager bent wordt aangeraden om te beginnen met kleinere formaten en vanuit daar steeds grotere formaten te gaan doen. Vuistregels:

  • Beginner: 40 cm x 40 cm diamanten schilderijen en lager.
  • Gemiddeld: 60 cm x 60 cm diamantschilderijen en lager.
  • Expert: Diamond Paintings van 60 x 60 cm en meer

Past het formaat bij de afbeelding?

Diamond Paintings zijn er in alle soorten en maten, van klein (20x30cm) tot groot (160x100cm). Over het algemeen geldt, hoe kleiner het canvas, hoe minder gedetailleerd de voltooide afbeelding zal zijn.

Wanneer je een Diamond Painting koopt moet je er dus voor zorgen dat de grootte van de Diamond Painting geschikt is voor het type afbeelding.

Een voorbeeld: Als de afbeelding erg gedetailleerd is, maar je voor een klein formaat Diamond Painting kiest zal deze er waarschijnlijk niet uitzien zoals het hoort. Er gaan tenslotte een hoop details verloren.

Diamond Paintings met een klein formaat zijn alleen geschikt voor cartoonachtige afbeeldingen met heel weinig detail. Dit aangezien het er anders erg pixelachtig uit gaat zien. Hoe groter het formaat, hoe gedetailleerder je voltooide Diamond Painting zal zijn. Als de afbeelding veel gezichten bevat, zal een kleine formaat bijvoorbeeld niet het vereiste detailniveau weergeven.

Kleiner is misschien goedkoper, maar uiteindelijk wil je je kostbare tijd niet verspillen aan iets onherkenbaars. Diamant Painting is een van de weinige dingen waar groter eigenlijk altijd beter is!

De invloed van het formaat op wat kan je met de afwerking kan doen als je klaar bent

Als je klaar bent met je Diamond Painting kan deze worden ingelijst en opgehangen net zoals elk ander schilderij.

Zoals eerder getoond en besproken zijn diamond paintings met een groot formaat een stuk gedetailleerder. Het eindresultaat is dan ook een stuk mooier waardoor deze een grotere kans zullen hebben op een prominente plek bij jou thuis aan de muur. 😉

Er zijn echter ook veel eenvoudige ontwerpen die er zelfs bij de afmetingen van 30 x 30 cm er mooi uitzien. Op dit gebied is het een kwestie van smaak en voorkeur.

De kleinere ontwerpen zijn prima geschikt voor kinderkamers, badkamers en de studeerkamer. Terwijl de grotere formaat Diamond Paintings ideaal zijn voor woonkamers, eetkamers en zelfs gangen.

Afgeronde Diamond Painting zijn natuurlijk ook geweldige geschenken. Vooral als je kiest voor een Diamond Painting van een eigen foto.

Het is een geweldige manier om iemand te laten zien hoeveel je om hen geeft door een Diamond painting te geven van belangrijke gebeurtenis in het leven, zoals een bruiloft, afstuderen, enz.

Maakt het nog uit of ik Ronde- of Vierkante Diamantjes kies?

Of om het anders te zeggen, wat is het verschil tussen een Diamond Painting met ronde- of vierkante diamantjes?

square and round gems

Een Diamond Painting met vierkante 5d diamantjes zal iets meer helderheid geven dan een Diamond Painting met ronde diamantjes. Simpelweg doordat de vierkante diamantjes beter op elkaar aansluiten.

Alle Diamond Paintings met ronde diamantjes hebben stukjes canvas die niet bedekt worden door de ronde vorm van de diamantjes. Ronde diamantjes hebben wel weer andere voordelen.

Lees hier alles over in ons blog: Vierkante vs Ronde Diamanten: wat is het verschil?

Het helpt dat de Diamantjes extreem klein zijn (2,5mm), dus het effect is niet zo erg maar wel merkbaar.

Om eerlijk te zijn kan ik alleen het verschil zien naarmate ik dichter bij de Diamond Painting kom, van een afstand zien ze er allemaal hetzelfde uit, helder, glanzend, briljant, sprankelend en geweldig. 🙂

Maakt de scherpte van mijn afbeelding nog wat uit voor het formaat?

De scherpte van de originele foto is absoluut van invloed op het eindresultaat!

De meeste Glimb Diamond paintings worden afgedrukt door grote printers op basis van een afbeelding die ingesteld wordt. De Diamond Painting zal er dus uit komen te zien zoals de foto die ingesteld is.

Omdat elke foto pixelvormig is tot een resolutie van 2,5×2,5mm (het formaat van één diamantje), is het logisch dat geen enkele Diamond Painting ooit zo helder zal zijn als de originele foto. Dit effect zal dan ook versterkt gelden voor wazige of onduidelijke foto’s.

De sleutel tot de perfectie Diamond Painting van je eigen foto is dan ook de kwaliteit van de originele foto.

Stuur een duidelijke en scherpe foto op en je Diamond Painting zal er super uit komen te zien!

Heb je hulp nodig bij het scherp stellen van een foto? Laat het ons weten! Hier helpen wij gratis bij!

Je zult versteld staan hoe gemakkelijk het is om een Diamond Painting van een eigen foto te bestellen en welke foto’s je kunt gebruiken. We leggen dat allemaal uit in de blogpost: Hoe bestel ik een Diamond Painting van mijn eigen foto?

Conclusie

Het zal geen verassing zijn dat een groter formaat Diamond Painting voor een mooier eindresultaat zal zorgen. Je hebt tenslotte veel meer diamantjes waardoor details veel beter naar voren komen. Maar net zoals veel andere dingen in het leven, zijn hier nuances in aan te brengen.

Alle Diamond Paintings zijn leuk en eerlijk gezegd kan niet iedereen de grotere Diamond Paintings aan.

Persoonlijk denk ik niet dat ik het geduld heb om een Diamond Painting groter dan 80x80cm te voltooien.

Wat betreft vierkante diamntjes versus ronde diamntjes, ik kan je verklappen dat we meer Diamond Paintings verkopen met Ronde diamantjes, dus ik vermoed dat ronde Diamantjes iets populairder zijn.

Kortom: diamant schilderen is een leuke creatieve uitlaatklep, ongeacht de grootte of vorm!

Heb je opmerkingen of suggesties? Laat het ons weten :).

Bedankt!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *